5 éves napló

augusztus 21, 2015

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de velem elég sokszor megesik, hogy bármilyen nagy lelkesedéssel kezdek bele egy új naplóba, idővel a napi szintű írás olyannyira megritkul, hogy a végén már csak havonta egyszer-kétszer jut eszembe, aztán az egyre nagyobb kihagyások miatt már nem is veszem elő szívesen. Ez a napló viszont pont ideálisnak tűnik az olyan hanyag naplóíróknak, mint én.

A héten Pesten kirándulunk, így alkalmam volt ellátogatni az Oktogon téri Bookline üzletbe, ahova pontos elképzeléssel indultam: megszerezni azt a bizonyos 5 éves naplót. Az eredeti, angol verziójával már korábban találkoztam, ez az úgynevezett  Q&A a Day: 5-Year Journal. De miután láttam, hogy Magyarországon is van hasonló, kezdetét vette az agonizálás, melyik lenne jobb? Az angol kétségkívül szebb, viszont drágább is. A nyelvvel nem lett volna baj, de mivel csak angol nyelvű foglalkoztató könyveim vannak, gondoltam elférne egy magyar is a polcomon.


A könyv lényege, hogy minden napra van egy kérdés, amit röviden, maximum 3 sorban kell megválaszolnunk. Aztán eltelik így szép lassan egy év, majd újrakezdjük; megint mindennap egy, ezúttal már ismerős kérdés. Mindebben az a szép, hogy így nyomon követhetjük, hogyan változik az életünk és gondolkodásmódunk az évek során. Érdekes lesz ezt megfigyelni magamon, főleg, hogy az elkövetkezendő években előreláthatólag sok változás fog bekövetkezni az életemben. Egy év múlva lediplomázok, aztán kezdődik az igazi felnőttkor munkával és még több felelősséggel fűszerezve.

A kérdések egyébként elég változatosak, sok témát érintenek és bizony vannak elég furcsa, elgondolkodtatóak is, amiknek a megválaszolásához lehet, nem elég 1-2 perc. Viszont elég sok könnyen megválaszólható, az adott napra vonatkozó van, például Most milyen illatot vagy szagot érzel?, Mi az, amire ma nem volt lehetőséged?


Kétségkívül ez a napló azoknak kedvez, akik úgy érzik, képtelenek lennének naponta leülni és hosszadalmasan írni az aktuális történésekről, érzéseikről, de mégis szeretnék megörökíteni az életüket, még ha ilyen töredékesen is. A méretéből adódóan pedig (tetszik tudni elég kicsi, én legalábbis nagyobbra számítottam) utazáskor se okoz gondot, bőven elfér egy közepes méretű oldaltáskába is.

Ha valaki esetleg kedvet kapott hozzá, ajánlom nézzen be az egyik Bookline, Libri üzletbe, vagy esetleg a webshopjukba, főleg, hogy most mind a két helyen akciósan hozzá lehet jutni nagyjából 3000 Ft-ért. Ráadásul a Bookline augusztusban ingyen szállít házhoz, szóval akik csak rendelni tudnak, azoknak érdemes kihasználni ezt az akciót.

Ti írtok naplót? Mennyire tetszik nektek ez a koncepció?

You Might Also Like

6 megjegyzés

  1. Érdekesnek tűnik. :) Köszi az infót az ingyen szállításról is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen, remélem, valakinek segítettem vele. :)

      Törlés
  2. Nagyon jó!!! Köszi az infót róla! Én mindig belekezdek a naplóba, soha sincs miről írnom, de ez király.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, itt ez nem okozhat gondot meg hát ennyi ideje mindenkinek van egy nap. :D

      Törlés
  3. Ez tényleg nagyon érdekes! Nem tudtam, hogy létezik ilyen. Köszi a bejegyzést! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Külföldön ráadásul tematikusak is vannak, amik között vannak 3 és 4 éves naplók is. Van például külön gyerekeknek, tiniknek, egyetemistáknak, pároknak és anyukáknak is. :D

      Törlés