Tippek használt ruha vásárláshoz

szeptember 17, 2015

Korábban már írtam a turkálók előnyeiről, most viszont pár tippel álltam elő, amik jól jöhetnek újonc és gyakorlott turizók számára is. Ezeket a tanácsokat nagyjából 7 évnyi vásárlás alapján mondom, ami alatt rengeteg hibát követtem el, de remélem, hogy ti okosabbak lesztek nálam és nem ismétlitek meg az én baklövéseimet. 

Legyél türelmes
Sokan ott rontják el az elején, hogy miután pár ismerősüknél klassz turis cuccokat láttak, azt hiszik, hogy első alkalommal, ráadásul az első üzletben ők is csak úgy fürdőzni fognak a jobbnál jobb ruhák között. Ez nem így megy. Az igazi kincsek megtalálásához ugyanis idő és szerencse is kell. Szóval ne add fel, ha első pár alkalommal üres kézzel térsz haza, hidd el, előbb-utóbb megtalálod a neked való darabokat.

Ellenőrizd a ruhát
Használt ruhák lévén sajnos előfordulhat, hogy egy-egy darab szakadt vagy foltos, épp ezért nagyon fontos, hogy vásárlás előtt alaposan átvizsgáld, bármilyen jól is álljon. Bizonyos hibákat könnyen meg lehet oldani, például gomb- vagy cipzárcserét, de ha tudsz varrni vagy ismersz egy jó varrónőt, akkor akár egy zsákruhából is csodákat lehet kihozni. Viszont, ha foltos a ruha, akkor célszerű otthagyni, nem érdemes kísérletezgetni, hogy vajon kifog-e jönni mosáskor. Általában nem szokott.

Mindig próbáld fel
Lehet, arra gondoltok, hogy ez mégis milyen tanács, elvégre logikus, hogy felpróbálod a ruhát mielőtt megveszed. De mi van, ha nincs próbafülke? Merthogy előfordulhat bizonyos üzletekben, ilyenkor pedig két opciód van; megveszed ránézésre vagy valahogy felpróbálod. A legjobb, ha ilyen helyekre cicanadrágot, hosszított, bő felsőt és alá egy topot veszel fel, mert így bármilyen ruhaneműt fel tudsz próbálni, anélkül, hogy le kellene vetkőznöd.

Ismerd a terepet
Ha már rendszeres turi látogató vagy, nagy előnyt jelenthet, ha tudod, melyik üzletben mikor van árucsere és ennek függvényében hogy változnak az árak. Ahol hetente van új áru, ott általában minden nap más árak lépnek életbe. Az ilyen helyekre néha megéri árucsere napján már nyitáskor ott lenni, főleg, ha népszerűek, de készülj fel a hosszú sorokra és hogy lehet nem is marad kosár, ha nyitás után 5 perccel érsz oda. Ahol pedig havonta van árucsere, ott érdemes a hónap vége felé menni, ha nagyon olcsón szeretnél vásárolni.

Tudj nemet mondani
Az olcsó ruhák nagyon csábítóak lehetnek, de mielőtt fél tucat tömött zacskóval távoznál, érdemes átgondolni, hogy valóban megérik-e. Ha nem áll jól és tudod magadról, hogy úgyis túl lusta lennél átalakítani vagy varrónőhöz vinni, akkor inkább hagyd ott. Ne vásárolj csak azért, mert olcsó, különben rövid idő alatt nem fogsz elférni a szekrényedben és hiába lesz tele, úgy fogod érezni, hogy nincs egy ruhád se, amit hordani tudnál. 

Cipő? Fehérnemű? 
Mindkét kérdés elég kényes, főleg ami a fehérneműket illeti. Bár elvileg tisztán érkeznek, mégis jobb megmaradni az új alsóneműknél. Elvégre a családtagokkal se osztod meg őket, hiába volt előtte mosáson. Ha viszont mégis vennél, semmiképp se felejts el fertőtleníteni! Cipőkkel viszont már nem lennék ilyen szigorú. Persze a tisztítás, fertőtlenítés itt se árt, főleg, ha egy régi darabról van szó, viszont lehet jó állapotú, de akár még vadi új cipőket is találni, szóval érdemes nyitott szemmel járni.

Ti milyen hibákat szoktatok elkövetni? És mik a ti tanácsaitok?

You Might Also Like

7 megjegyzés

  1. Nem hiszem el, mintha tudtad volna, hogy nekem most pont ERRE a bejegyzésre van szükségem! A héten kezdtem el turikba járkálni, meg úgy felderíteni a terepet, de még nagyon új vagyok a témában... Szóval tök jól jött, danke schön, meg minden. :3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem, sikerül majd pár klassz cuccot beszerezned. :)

      Törlés
  2. Sajnos nálam az a dolog szokott fent állni, hogy akkor is megveszem, ha picit nagy, vagy picit szűk... erről annyira de annyira nem tudok leszokni..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ismerős. Amikor elkezdtem turikba járni, volt, hogy 3 számmal nagyobb ruhákat is megvettem és borzasztóan álltak, de nem tudom... olcsó volt :"D

      Törlés
  3. Uh, mennyi turis cuccom van, amit megvettem mert olcsó volt, jól néz ki, de egyszer sem volt rajtam, mert még mindig nem fogytam/híztam bele. Bár az utóbbi egyáltalán nem cél, de bevetetni se vittem el egyet se. XD
    Régen turiztam már (nyáron, amikor esküvőre kerestem - és találtam! - valami szép ruhát), most újra kedvet kaptam.

    VálaszTörlés