Krémmániás szülinap - Mit tanultam a beauty világról?

október 16, 2016

Ha őszinte vagyok hozzátok - márpedig miért ne lennék az -, meg kell vallanom, hogy a blog létrejöttekor még én voltam az egyik legnagyobb beauty analfabéta az egész világon. Ne értsetek félre, még mindig csak ismerkedem vele, az összetevőlisták még mindig igencsak kacifántosnak tűnnek, de legalább már úgy érzem, elindultam a jó irányba. Nagyjából egy évvel ezelőtt regisztráltam fel Krémmániára és gondoltam ebből az apropóból visszatekintek az eddigi beauty utamra és számba veszem, miket tanultam röpke egy év alatt.

Nem is olyan régen még rémálom volt minden kozmetikum vásárlása, a drogériák az ördög egyik legijesztőbb találmányának tűntek. Még egy dezodor vásárlása is kész szenvedés volt. Egyszerűen teljesen elveszettnek éreztem magam a tömött polcok között, ahol a bőség zavara teljesen megbénított és elbizonytalanított. Nem tudtam, melyik csodakrémnek hihetek és hogy vajon melyik krémet fogja egyáltalán eltűrni a bőröm. Gimnazistaként pedig az ember lánya nem jár tömött zsebekkel, épp ezért az akkori jól bevált gyakorlatom az volt, hogy a legolcsóbbat vettem meg vagy azt, aminek láttam a reklámját, mert úgy éreztem, megbízhatok abban a termékben. Ha pedig egyszer találtam egy kozmetikumot, amit nem utáltam, onnantól kezdve mindig azt vettem újra és még véletlenül se kezdtem el kísérletezgetni.

Azóta viszont sok minden megváltozott a kozmetikumokhoz való hozzáállásomban. Első lépés a bőrtípusom feltérképezése volt. Mint kiderült évekig tévhitben éltem, azt gondoltam ugyanis, hogy érzékeny, száraz bőröm van, de mint kiderült valójában nem is száraz, hanem vízhiányos. Van különbség. Ennek hatására kezdtem el használni egy hidratáló arclemosó tejet a micellás víz után, majd beszereztem egy éjszakai krémet és egy arcpakolást is. Elhagytam a mattító alapozómat és púderemet is, már csak azért is, mert a színe nem illet a bőrömhöz és amúgy se éreztem, hogy nagy szükségem lenne rá, nem igazán vannak bőrhibáim. Inkább hagytam a bőröm lélegezni. De ekkor tanultam meg azt is, hogy az alkoholt kerülni kell a szárító hatása miatt, a hialuronsav, a glicerin és a keramidok viszont jóbarátnak számítanak. Az érzékeny, rosacea gyanús bőröm miatt pedig minden illatanyag is száműzve lett az arcápolásomból.

Ezekkel az alapokkal felfegyverezve még mélyebbre ástam. Megtaláltam a koreai kozmetikumokat, amiket rövid idő alatt nagyon megszerettem és azóta egész korrekt kis gyűjteményem lett belőlük. Arra is rádöbbentem, hogy a fényvédelem sokkal fontosabb, mint sejtettem, bár a családunkban még így is messze én voltam a legnagyobb napkrém használó. Viszont soha nem merült fel benne, hogy még télen is oda kellene erre figyelni. Sajnos bűnös vagyok ezen a téren, mert bár próbálok most ősszel is rendszeresen fényvédőt kenni az arcomra, még mindig elfelejtem olykor vagy egyszerűen csak sietek és semmi kedvem sincs hozzá.

Sminkek terén azonban még mindig úgy érzem, hogy nagy a lemaradásom. Jelenleg ugye nincs alapozóm, púderem, a rozacea miatt pedig pirosítót sem használok, legalábbis addig, amíg nem tudom valamivel eltakarni a természetes pirosságomat. A kontúrozás még mindig egy misztérium, az elkövetkezendő egy évben azonban szeretnék próbát tenni vele. Egyelőre viszont még ott tartok, hogy ecseteket se merek rendelni, mert fogalmam sincs, melyik mire való. Legutóbb két évvel ezelőtt vettem egy ecsetet a szemöldökömhöz, hazaérve azonban megtudtam húgomtól, hogy az szemhéjra való. Ennyire értek hozzá.

Szóval így állnánk. Nem vagyok igazi beauty blogger, de szeretném megosztani a tapasztalatimat és kísérleteimet bőrápolásról és sminkelésről, még akkor is, ha olykor hibázok. És nem akarom eltitkolni azt sem, hogy borzasztóan festek körmöt és hogy még mindig nem tudok hibátlan cicaszemeket varázsolni. Amit fel tudok kínálni az egy még mindig sminkelést és arcápolást tanuló huszonéves lány nézőpontja, hogy mások is tanuljanak a hibáimból és sikereimből. Egy év alatt eddig jutottam el, sikerült elsajátítani az alapokat és elkezdtem felépíteni az arcápolási rutinomat. A következő évben a kontúrozás elsajátítása mellett ezt a rutint igyekszem tökéletesíteni és azt tervezem, hogy idén kísérletet teszek az esszenciákkal is.

Ti hogy álltok a sminkeléssel és arcápolással? Melyikben vagytok jártasabbak?

You Might Also Like

5 megjegyzés

  1. Először is örülök, hogy te is a tudatos arcápolók sorát gyarapítod, ez biztos valami passióm, de imádom megtudni másokról, hogy foglalkoznak az arcbőrükkel, tudom, nem vagyok normális :D
    Másodszor, én különösen élvezem végigkövetni egy tanulás folyamatát - látni, hogy valaki honnan indul, és hová érhet, nem csak tanulságos de abszolút motiváló is.
    A rosaceás, pirosítómentes életben én is jelen vagyok, jee! :D Ha gondolod, tudok javasolni pár alkohol- és parfümmentes alapozót.
    Én pár éve vettem először ecseteket (az eBay-ről, de a mai napig onnan vásárolgatok, ár-érték arányban verhetetlenek, és bár van Real Techniques ecsetem is, semmivel sem érzem jobbnak a többitől), és szintén azt sem tudtam, melyiket mire. Aztán amint elkezdtem hazsnálni őket, idővel kialakult, hogy melyik mihez áll kézre, és sosem azt néztem, hogy mások mire ajánlják, úgyse értettem volna, hogy miért éppen a kerek fejűvel kellene felvinnem az alapozót. Szóval ezt ajánlom neked is - egy olcsóbb 8-10 darabos ecsetkészlet beszerzését, amiben van szemre és arcra való is, onnantól meg csak rajtad áll, hogy mire kényelmes használnod őket :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyugi, ez nekem is mániám. :D Imádok utánaolvasni mindenkinek az arcápolási rutinjáról.
      Köszi szépen, az ajánlások mindig jól jönnek alapozók terén. ^_^ Most a L'Oreal Paris Nude Magique Cushiont rendeltem meg, gondoltam teszek vele egy próbát, mert drogériában kipróbáltam a tesztert és ott úgy láttam, a legvilágosabb tökéletesen illet az arcszínemhez, szóval kíváncsi vagyok most rá.
      Ez jó ötlet, lehet tényleg eBay-ről szerzek be majd egy alapkészletet, legalább lesz mivel kísérletezgetni. Először rendes, drága ecsetkészleteket kezdtem el nézegetni aztán az árak láttán el is ment a kedvem tőlük. :D

      Törlés
  2. Én először a sminkelést tanultam meg, persze a technikán van mit javítani, de a tudásom már megvan, és folyamatosan tanulok. Az arcápolásom is rendben van, legalább is ahhoz képest, hogy pattanásos bőrtípusom van elég szerencsés vagyok, néha jön ki egy-egy, de ezt is akarom fejleszteni, meg más bőrtípusokat is meg akarok ismerni, hogy minél több ember hasznára lehessek.

    Jó volt olvasni ezt a posztot, remélem minél többet olvashatunk még a tanulásodról, meg azokról is, amiket már megtanultál. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen. :) Később én is szeretnék majd tanulni a többi bőrtípusról, hasznos lehet, meg érdekel is a téma. Bár ez még a jövő zenéje, egyelőre megelégszem azzal is, ha teljesen kiismerem a sajátomat. :D

      Törlés
  3. Aranyos volt ez a bejegyzés az őszinteségével, nagyon tetszett. Én is nagyjából ugyanezt az utat járom az arcápolás és a sminkelés terén is, kb. 2 éve kezdtem el tudatosan vásárolni. A Krémmánia tényleg az egyik nagy segítség ehhez. Ecsetekből nekem is csak alsó kategóriásak vannak, ezekkel tanulgatok. Meg persze Lisa Eldridge videóiból. :)

    VálaszTörlés