9 dolog, amit rögtön kiszelektálhatsz

július 30, 2019


Ha úgy érzed, hogy túl nagy projekt lenne egy Marie Kondo típusú szelektálást tartani és még nem állsz készen egy többnapos vagy hetes folyamatra, kezdd kicsiben. Összeszedtem pár olyan dolgot, amitől könnyű megválni; nem igényel túlzottan sok időt és érzelmileg sem annyira megterhelő, mint egy gardróbüresítés.


Kifogyott tollak, szövegkiemelők. Itt az ideje végignézni őket és legközelebb már nem kell arra vesztegetni az időt, hogy végigpróbálj öt tollat, mire találsz egyet, ami használható is. Megéri azt a pár percet most rászánni, hogy legközelebb ne kelljen emiatt idegeskedni.

Felesleges papírok. Hatalmas kategória. Újságok, reklámanyagok, üdvözlőlapok, lejárt kuponok, jegyek, meghívók, összeszerelési útmutatók... Nézd át a fiókokat, a táskák alját és szabadulj meg a szeméttől. Ha az interneten is megtalálható ugyanaz az információ, bizonyára nincs szükséged őrizgetni a fizikai változatukat.

Lejárt élelmiszerek. Hajlamosak vagyunk elfeledkezni a tartós élelmiszerekről, szóval ellenőrizd a lisztet, cukrot, fűszereket, zacskós élelmiszereket és társaikat. Ne felejtsd el a fagyaszót sem! A hűtőd is meghálálja, ha nincs leterhelve romlott ételekkel.

Soha nem használt eszközök. Érdemes átgondolni, hogy valóban szükséges van-e az összes konyhai gépedre. Milyen gyakran használod a kenyérsütőt vagy a fagylalt készítőt? Bizonyára nem éri meg azt a rengeteg helyet, amit elfoglalnak. Ha mégis úgy vagy vele, hogy egyszer még jó lesz, ha megszáll az ihlet, ne feledd, hogy kenyeret és fagylaltok gépek nélkül is elkészíthetsz a sütőben vagy a fagyasztóban.

Lejárt gyógyszerek. Menj végig a gyógyszeres fiókon és szelektáld ki a már lejárt termékszavatosságúakat. Fontos, hogy ne dobd a kukákba, mert könnyen visszaélhetnek vele. Add le inkább egy közeli gyógyszertárba, a legtöbb helyen kihelyezett dobozokba lehet leadni őket, ha nem látod, kérdezd meg a gyógyszerészeket.

Lejárt kozmetikumok, krémek. Bármilyen smink, körömlakk vagy krém, ami lejárt (főleg ha esetleg már elszíneződött vagy furcsa állagot öltött fel), menjen. Fényvédőre is figyelj, felbontás után általában nem bírja sokáig és veszít hatékonyságából. Őket is érdemes lehet gyógyszertárakban leadni.

Páratlan zoknik. Ha eddig nem tetted volna meg, gyűjtsd egy külön helyen a páratlan darabokat, és ha két hónapon belül nem kerül elő a párja, küldd a Zokni Csereprogramra vagy használd újra portörlő rongyként.

Lyukas harisnyák. Néha előfordul, hogy ha lyukas harisnyába botlok, a nagy sietség közepette visszadobom a fiókba, ami azt eredményezi, hogy ez a jelenet újra és újra megismétli magát. Nézd át őket és ha tudod, használd újra kreatív projektekre vagy keress valakit, aki ezt megteszi helyetted, így is meghosszabbítva az élettartamát.

Régi törölközők. Ha túl sok törölköző gyülemlett fel a szekrény alján, érdemes lenne eladományozni a régi, megkopott darabokat az egyik állatmenhelynek.

You Might Also Like

1 megjegyzés

  1. Pont a minap csináltam meg ezeket a szelektelásokat. Nagyon jól összeszedett listát írtál, tényleg minden benne van! :)

    A páratlan zoknik réme meg folyton előjön. Hiába szelektáltam pár napja, már megint van azóta olyan zokni, ami keresi a párját :D Konkrétan ketten mennek be a mosógépbe, és egy jön ki (és nem eszi meg a mosógép :D ).

    VálaszTörlés