8 dolog, amit nem vásárolok

január 23, 2019

Annyi fogyasztásra, vásárlásra buzdító tartalommal vagyunk körülvéve, hogy néha nem árt tudatosítani magunkban, hogy  a rengeteg felesleges tárgy nélkül is teljes életet tudunk élni. Sőt, akár spórolni is tudunk közben és még a környezet is óvhatjuk. Nem extrém az eddigi listám, de vannak már terveim, hogy mikről szeretnék leállni a jövőben, szóval remélem egy év múlva jöhet a második, bővített kiadás.

Nem megfelelő ruhák
Ide tartozik az összes rossz minőségű, kényelmetlen, trendi, de kihasználatlan ruha, ami esélyes, hogy soha nem állt jól, de egészen biztosan olcsó volt. Tüllszoknyák, nem-jó-méretű-de-majd-átalakítom típusú felsők és társaik. Bizony volt olyan időszak, amikor ilyen típusú ruhák tették ki a gardróbom nagy részét, de szerencsére már megtértem és sokkal kritikusabb lettem a ruhák minőségét illetően és ha kell, ötször is megkérdezem magamtól, hogy biztos kell-e egy újabb H&M-es virágos crop top. A válasz: nem.

Felesleges ajándéktárgyak
Valószínűleg mindannyian vettünk (és kaptunk) már karácsonyi vásárokon árusított olcsó, haszontalan apróságokat. Persze nem ismerjük jól a személyt, akit húztunk a suli vagy munkahelyi ajándékozáson, meg egyébként is utolsó pillanatra hagytuk, szóval jön velünk az illatos gyertya (amiből az illetőnek van otthon minimum 10 darab), a random karácsonyfadísz, bögre és az 500 Ft-os könyv a forgó állványról. Na ehelyett akkor már inkább sütök valamit vagy tematikus, kreatív dobozokat állítok össze hála a Pinterest inspirációknak. 

Félkész szószok, salátaöntetek
Borzasztó egyszerű megoldásnak tűnik lekapni a polcokról egy kész carbonara és bolognai szószt vagy a bolti zacskós salátát nyakon önteni a szintén zacskós öntettel. Nemcsak, hogy nem egészségesek ezek az ételek a bennük található adalékanyagok miatt, de sokkal finomabb lesz a végeredmény, ha otthon készíted el magadnak. És ehhez nem is kell profi szakácsnak lenni. Például az olívaolaj, balzsamecet vagy akár egy tejföl és fokhagyma kombináció is szuper, egyszerű és gyors öntet lehet salátákhoz. 

Nem megfelelő kozmetikum
Ijesztő belegondolni, hogy hány olyan kozmetikumot vettem életem során, amik végül a kukába landoltak, mert nem ismertem a bőrtípusomat és úgy általánosságban teljesen analfabéta voltam szépségápolás terén. Most már minden vásárlás előtt ellenőrzöm Krémmánián az értékeléseket, összetevőket és ha nem is váltja be tökéletesen egy termék a hozzá fűzött reményeimet és tesz világra szóló csodát, legalább megüti a korrekt mércét és el tudom használni. Úgyhogy ha még nincsenek meg a bevált termékeid, fektess bele némi kutatást, hogy ne dobd ki a pénzed az ablakon.

Magazinok, újságok
Teljesen feleslegessé váltak. Egy ideig még tartogattam pár régi magazint klassz képek és cikkek miatt, aztán egyszerűbbnek tűnt azt a pár oldalt kivágni és a maradékot újrahasznosítani. Csupán két dolgot engedek meg magamnak: a Prizma filmművészeti folyóiratot és a keresztrejtvényeket. Utóbbi egyébként nagymamámtól ered, mindig ezzel múlatta az időt délutánonként miközben mi rajzfilmeket néztünk tesómmal, aztán idővel én is rákaptam.

Csomagolópapír 
Karácsonykor mindig felmerül az ajándékcsomagolás kérdése, mert pazarlásnak tűnik azt a rengeteg díszes csomagolópapírt megvenni és kidobni minden évben. Főleg ha az a sok maradék papír minden évben csak halmozódik valahol a szekrény hátsó részében. Mostanában az ajándékzacskókat részesítem előnyben, hiszen ezek többször is használhatóak, de ha mégis csomagolópapírt vásárolok, akkor újrahasznosítottat választok. Stílusos ajándék lehet a kenderzsineggel átkötözött, fenyőággal és kézzel készített ajándékkártyával díszített kis csomag.

Felesleges élelmiszerek
Ha valami elkeserít, az a megromlott, kidobott étel, úgyhogy igyekszem az élelmiszervásárlást is minél tudatosabban intézni. Hétvégente kitalálom, hogy mit szeretnék a héten főzni, mire van szükség és ennek megfelelően, de általában heti két-három alkalommal megyek boltba és mindig csak azt veszem meg, amire szükségem van. A lista segít, hogy gyors és céltudatos legyek és hogy ne vásároljak hirtelen felindulásból olyan ételeket, amik tudom, hogy nem fogynak el a következő napokban és így azt is elkerülhetem, hogy megvegyem a harmadik vagy negyedik zacskó cukrot vagy lisztet. 

Leárazott termékek
Veszélyes terep, mert az olcsó ár és a nagy, színes 'Akció' felirat úgy vonzza az embereket, mint a molylepkét a fény. Könnyű elcsábulni az 50%-os kedvezmények láttán, főleg most januárban, amikor minden üzletben folynak az év végi leárazások. Ez egyébként egy nagyon klassz dolog is lehet, de rendelkezni kell a kellő önkontrollal, de ehhez az kell, hogy őszinte legyek magammal. Biztos kell egy újabb hátizsák? Hordom az ehhez hasonló cipőmet vagy ez is ott fog mellette porosodni a szekrényben? De leginkább: megvenném teljes áron is? Ha igen, biztosan hazajöhet velem.


Mik azok a dolgok, amiket soha nem vásároltok, 
vagy veszitek, de tudjátok, hogy nem lenne szabad?

You Might Also Like

0 megjegyzés