Turi tag

július 28, 2016

Aki régebb óta olvas, annak valószínűleg nem egészen meglepő, hogy az első tag, amit kitöltök a blogon turkálókkal kapcsolatos. Bár mostanában már nem járok el olyan gyakran használtruha üzletekbe, mint régen, de azért még így is nagyon szeretem őket, szóval gondoltam, miért ne beszélhetnénk megint a turkálós tapasztalatainkról egy kicsit. :) A taget egyébként az egyik kedvenc YouTube csatornámon találtam, a The Fashion Citizen-nél és a kérdések közül csak az utolsón változtattam egy hangyányit, hogy jobban illeszkedjen ehhez a platformhoz, de ezen kívül minden maradt a régiben.

1. Mikor és miért kezdtél el turizni?
15 éves lehettem, amikor nagyon megtetszett édesapám párjának a stílusa. Tudni kell, hogy akkoriban még tartott a hippis korszakom utórengése, szóval nagyon bejöttek a színes minták és földszínek, amikből bőven akadt az ő ruhatárában. Épp ezért, amikor egy szép napon elmesélte, hogy a belvárosban van egy nagyon jó használtruha bolt, onnan szokott vásárolni. Eleinte mindent megvettem, ami kicsit is szimpatikus volt és ebben még az sem akadályozott meg, hogy az adott ruhadarab három számmal nagyobb volt és ez látszódott is, nem lehetett beadni, hogy direkt nagyobb, mert oversized. Mindenesetre ettől a ponttól kezdve látogattam egyre gyakrabban a turkálókat.

2. Általában kivel szoktál menni?
Mostanában már egyedül szoktam, de gimnázium utolsó évében barátnőmmel például minden csütörtök reggel 8-kor együtt mentünk el a kedvenc helyünkre, mert első két óránk szabad volt, ráadásul aznap reggel jött új áru. Nagyon jó emlékeim vannak ezzel kapcsolatban, igazi élmény volt és szinte mindig egy-egy jól megpakolt zacskóval futottunk vissza, hogy beérjünk az óránkra. Egyébként egy-két alkalommal még húgom is elkísért régebben, mikor kivételesen megtetszett neki egy új szerzeményem, de általában nagyon hamar feladta a vadászatot.

3. Melyik részleget nézed meg először?
Általában szeretek a cipőkkel kezdeni, még akkor is, ha évente nagyjából egy cipőt szoktam találni, de amúgy nincs kialakult rutinom. Sokszor egyszerűen az elején kezdem és úgy haladok beljebb és gyakorlatilag az egész üzletet végignézem, akár még a férfi részleget is.

4. Milyen darabokat szoktál turikban keresni?
Alapvetően mindenre nyitott vagyok, a lényeg, hogy tetsszen, legyen jó állapotú és lehetőleg álljon is jól. Mindenesetre általában igyekszem egyedibb, különleges darabokra vadászni, olyanokra, amik nem fognak velem szembe jönni az utcán.

5. Melyik a valaha volt kedvenc üzleted?
Szerintem nem vagyok egyedül, ha azt mondom, hogy a Háda a kedvencem, bár régen az Angex volt a nagy favorit. Igaz, hogy a Hádában drágábbak a ruhák, főleg a kilóshoz képest, de könnyebben is lehet jó cuccokat találni. Sőt, néha már túl könnyű is, ilyenkor meg egy valóságos ruhaheggyel támolygok a próbafülkéhez. De legalább már fejlődtem annyit, hogy tényleg csak akkor veszek meg valamit, ha az tökéletes, így olykor előfordul, hogy hiába viszek be nagyjából két kosárnyi mennyiségű ruhát, lehet, még így is üres kézzel távozom.

6. Mi az eddigi legjobb szerzeményed?
Nagyon sokat gondolkodtam ezen, folyamatosan változtattam a véleményem, hogy "jaj, az a cipő volt az!", aztán megszólalt a másik hang a fejemben, hogy "dehogyis, inkább az a pulcsi". Lehet is, hogy egyszer egy különálló posztban összegyűjtöm majd az összes kedvencemet, mert akad belőlük bőven. De ha muszáj egyet kiemelnem most hirtelen, akkor a Martens félcipőmet mondanám, ami mindössze 1500 Ft volt és egy igazi álomcipő. 

7. Mi a véleményed azokról az emberekről, akik szerint a turizás undorító?
Oh, hogy hányszor hallottam ilyesmiket. Hogy undorító, igénytelen vagy csak egyszerűen gáz, mert milyen az már, hogy mások levedlett rongyait hordod. Ha ilyesmivel kerülök szembe, általában megpróbálok jó fejet vágni hozzá, esetleg elmagyarázni, hogy ezt azért nem egészen úgy kell elképzelni, hogy igénytelenül, koszosan árulják a ruhákat, főleg nem a mostani nagyobb  angol használtruha üzletekben. Viszont tudom, hogy nem mindenkinek való szóval emiatt tényleg nem bántanék senkit. Ha úgy gondolja valaki, hogy ez szinten aluli a számára, rendben van, legalább több kincs marad a számunkra. ;)

8. Vicces vagy inspiráló történet?
Ehhez megint a gimnáziumi évekhez kell visszarepülni, amikor még elsősorban a kilósokat jártam. Az első kedvenc turkálóm rengeteg nagymamának volt a törzshelye, akik szinte mind ismerték is egymást vagy ha nem, rövid időn belül összebarátkoztak. Ahogy összegyűltünk páran a dobozok felett, mindenki elmondta, hogy ki mit keres, hátha egyikünk talál valami klasszat a másik számára. Valaki a férje számára keresett pulcsit, mások szép gombokat szerettek volna találni. De ha nem is jelentetted be, milyen ruhát keresel, a többiek így is adtak neked ruhákat. Többször is nyújtottak oda nekem felsőket, szoknyákat, hogy szép, jó állapotú, de sajnos nem az ő méretük, de nekem hátha tetszeni fog.

9. Mi a legjobb tipped kezdőknek?
Még tavaly összegyűjtöttem néhány tippet használt ruha vásárláshoz, amik teljesen kezdőknek is jól jöhetnek. Azokon felül még azt tudnám tanácsolni, hogy ha bizonytalan vagy, vigyél magaddal valakit. Egyrészt ketten együtt jó buli lehet és akár poénból is fel lehet próbálni néhány bizarr, vad ruhát, másrészről pedig több szem többet lát alapon nagyobb esélyetek van arra, hogy valami klasszat találjatok.

10. Hajlandó lennél valaha felhagyni a turizással?
Nem hiszem, hogy teljes mértékben feladnám, legfeljebb még szigorúbb lennék vagy ritkábban járnék el. Esetleg azt tudom elképzelni, hogy a kilósokat teljes mértékben kihagynám és csakis vállfás, rendezett üzletekbe járnék. De túlságosan sok jó cuccot szoktam találni ahhoz, hogy teljesen kitöröljem az életemből.

11. Ki a kedvenc YouTuber vagy bloggered aki turkálókba szokott járni?
A The Fashion Citizen mellett még Annika Victoria a nagy kedvencem, aki egyébként bloggal kezdett, de azóta indított már egy YouTube csatornát is. És ha már turi, meg kell említenem, hogy van neki egy Make Thrift Buy nevű sorozata, amit nagyon imádok. A lényege, hogy beküldenek neki ruhákat, amiket megpróbál olcsóbban elkészíteni. Ha jól emlékszem eddig mindegyik sikerült egy kivétellel, ráadásul már több, mint 40 rész van, szóval ha szeretitek a kreatív, DIY videókat, akkor imádni fogjátok.

Ti hogy álltok a turikkal? Szeretitek vagy inkább ellenszenvesek?
Ha pedig valaki még kedvet kapna és kitöltené, linkelje be, kíváncsi vagyok. :)

You Might Also Like

7 megjegyzés

  1. Nagyon sokáig hasonlóan álltam a dologhoz, amit leírtál már. Nem szerettem, mert fura volt belegondolni, honnan vannak a ruhák. Ez volt kb. 5 éve.
    Nem mondom, hogy most rendszeresen járok, de ha útba akad egy, akkor szívesen bemegyek nézelődni, vagy ha találok olyat, ami tetszik akkor vásárolni. :)

    A Hádát sajnálom, hogy nekem kiesik, egy sincs úgy a közelben. A Nyugatitól nem messze van a Dorothy&Abby, oda viszont rendszeres(ebben) visszanézek. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt az üzletet ismerem, mikor Pestre felmegyek pár napra, általában be szoktam nézni, de nekem eddig még egyszer sem volt ott szerencsém. Legutóbb fehér felsőt kerestem például és szinte mindegyik alapozótól volt foltos. :/ Ami mellette van a másik sarkon nekem az jobban bejött, meg arrafelé van két Cream is, azokat is szeretem. :)

      Törlés
  2. Én is nagyon szeretem a turikat, főleg ilyenkor nyáron, amikor minden féláron van a Hádában... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj azt én is néztem legutóbb, csak sajnos a szegedi kedvenc Hádámmal problémák vannak, szóval egy ideig szerintem hanyagolnom kell majd. :(

      Törlés
  3. Én régebben voltam egy-két turkálóban, de sehol sem találtam semmit, ami tetszett volna, ezért feladtam, de ez a bejegyzés most újra meghozta hozzá a kedvemet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem, most nagyobb sikered lesz. ^_^

      Törlés
  4. Tetszett a TAG, elég sokmindenben egyetértettem veled, felidéződött pár hasonló tapasztalat. :) Kitöltöttem én is, linkeltelek mint forrást.

    http://www.shadow-and-light.hu/2016/08/turi-tag.html

    VálaszTörlés