Filmdivat: Álmodj rózsaszínt

február 04, 2019


Imádom a régi tinifilmeket, különösen akkor, ha John Hughes nevéhez fűződnek. Mindenkori kedvencem a Nulladik óra (The Breakfast Club), de ha csupán esztétikai szempontokat veszek figyelmbe és a ruhákat nézem, akkor az Álmodj rózsaszínt (Pretty in Pink) a nyertes, mivel tökéletesen hozza a modern nagymama stílust.






Először is egy gyorstalpaló azoknak, akik nem ismerik a történetet. Az Álmodj rózsaszínt egy romantikus, ma már gyakorlatilag kultikusnak számító alkotás az 1980-as évekből a tinifilmekből jól megszokott klikkesedéssel. A gimnáziumot ugyanis két részre lehet felosztani: a sportosan elegáns gazdag gyerekekre és a bohém, underground körökben mozgó különcökre. Andie (Molly Ringwald) is az utóbbi csoportba tartozik, a konfliktus viszont ott kezdődik, hogy egyszerre két fiú is érdeklődni kezd iránta, a gazdag Blane (Andrew McCarthy) és a különc Duckie (Jon Cryer).


Andie stílusának egyik legmeghatározóbb jellemzője a kiegészítők mennyisége. Merthogy van belőlük bőven. Előszeretettel hord szalaggal átkötött kalapokat, kézzel készített ékszereket, brossokat. Jó érzékkel kombinálja őket és nem ijed meg a statement daraboktól sem. Mivel nem veti fel családját a pénzt, kreativitását és kézügyességét használja fel, hogy gyönyörű, egyedi darabokat készítsen. És mert nem egy megszokott stílust képvisel, osztálytársai furcsán néznek rá és megjegyzéseket tesznek öltözködésére, de Andie továbbra is önmaga marad. 


Nem lesz nehéz dolgunk, ha szeretnénk "ellopni" Andie stílusát, könnyű szerrel találhatunk hasonló ruhákat bármelyik turkálóba, a kék hímzett kardigán pedig simán ott lapulhat akár még nagymamáink szekrényében is. Mert igazából milyen darabokra lesz szükségünk? Virágos, csipkés, kötött és persze különböző rózsaszín árnyalatban pompázó ruhákra. Sőt, azt is megkockáztatnám, hogy a saját gardróbunkban is megtalálhatunk néhány elemet. Nekem még megvan valahol a gimiben hordott virágos cicanadrágom, a hátul mintás bomber dzseki pedig egyébként is most éli fénykorát.

Ami a férfi szereplőket illeti, Duckie stílusát nagyjából úgy lehetne jellemezni a legegyszerűbben, hogy ő Andie férfiváltozata. Tehát nem meglepő módon ő is rengeteg kiegészítőt hord, főleg mellényt, kalapot, napszemüveget, kitűzőket és ún. bolo tie-t (aki tudja a magyar nevét, szóljon, nekem egyszerűen nem jut eszembe). Az ő szettjeit egyébként sokkal aktuálisabbnak érzem, simán el tudom képzelni, hogy ugyanezek az összeállítások szembe jönnek velem az utcán vagy Instagramon. 


Ionát (Annie Potts) nagyon szeretem, folyamatosan kísérletezget és minden jelenetben teljesen más stílust ölt magára, egyik pillanatban még a '40-es évek divatját idézi meg, aztán pár perccel később már a punkból insirálódva tüskehajat hord bőrcuccokkal vagy éppen különböző parókákat vesz fel. Sőt, még olyan is előfordul, hogy a korabeli divatnak és közízlésnek eleget tevő válltöméses kosztümruhát hord. Na ez volt a legnagyobb meglepetés. És bár a sminkjével is szokott kísérletezgetni, az élénk színű rúzs állandó.



De nézzük meg a másik oldalt is, az iskola menő arcait. Náluk egyértelműen a világos színek dominálnak, főleg a fehér és a világoskék, némi világosszürkével bolondítva. Egyszerű és visszafogott, a kiegészítők száma is egészen minimális, legfeljebb karórát vagy napszemüveget viselnek. Az viszont egészen furcsa volt, ha nem mondják, hogy a gazdag srácok gazdagok, magamtól nem jöttem volna rá. Mert oké, hogy ing és sportzakó van rajtuk, de ezek gyűrötten elég sokat rontanak az elit imidzsen. 



És elérkeztünk a film csúcspontjához, az érettségi banketthez és persze az ikonis rózsaszín ruhához. Ez lenne az a pillanat, amikor mindenkinek eláll a lélegzete Andie láttán, szinte ragyog amint belép a bálterembe az általa készített ruhában, jön a happy end és a szokásos. Ismeritek a történetet. És akkor megjelenik egy túlméretezett, előnytelen zsákruhában. Főleg azért ilyen csalódás, mert korábban jobbnál jobb szettekben láthattuk, így valami elképesztőre számítottunk a végére is. Gyakorlatilag senki se szereti a vállnélküli ruháját, sőt, még a színésznő is rühellte. De legalább Duckie hozza a megszokott formáját.




Mennyire szeretitek a '80-as évek divatját? Van olyan szett, amit bevállalnátok?

You Might Also Like

0 megjegyzés