Bolházz velem - Pecsa

augusztus 24, 2015

A pesti nyaralás utolsó napján, vasárnap ellátogattunk a Városligetben fellelhető Pecsa Bolhapiacra. Tudni kell rólam, hogy imádok ilyen helyeken nézelődni és olykor vásárolni is, ha nem olyan árakat hallok, amiktől egészen megszédülök. Ezúttal úgy gondoltam, megosztom veletek ezt az élményt és megmutatom, miket láttam, tapasztaltam és persze vásároltam. :)

Azért választottuk ezt a helyet, mert a szállásunkhoz ez volt a legközelebb és nem akartunk tömegközlekedésre költeni, hogy kijussunk például a híres Ecseri piacra. De ami késik, nem múlik, szóval reményeim szerint egyszer kilátogatunk majd oda is. Egyébként a hely maga nem volt újdonság, a legutóbbi pesti kirándulásunk során, valamikor még tavasszal, szintén ide néztünk ki. Nem okozott nagy meglepetéseket, ismerős eladókat láttunk és a belépőjegy még mindig 150 Ft.


Vegyes érzéseim vannak a Pecsával kapcsolatban. Egyrészt ott vannak a nagyon klassz, régi dolgok, amik miatt érdemes kimenni: telefonok, órák, fényképezőgépek, írógépek, bakelitlemezek, retro játékok és mindenféle bizarr dolgok. Másrészről viszont sajnos nem kevés kínai ruhával, replikával, olcsó csokival és tusfürdővel lehet találkozni, amik elég lehangolóak tudnak lenni. Nekem a bolhapiac egyszerűen nem erről szól.

Ráadásul ezúttal kellemetlen incidensben is részem volt. Mikor megpróbáltam alkudozni pár apróságért az egyik eladóval, ő teljesen kikelt magából és agresszívan válaszolt. Gondoltam jó, oké, lenyelem a békát, tényleg tetszenek a dolgok, megveszem akkor ennyiért. Elő is vettem szépen a kis pénzecskémet és vártam, de ő onnantól kezdve teljesen figyelmen kívül hagyott, majd mikor rám nézett csak megvonta a vállát. Úrinőhöz nem illő szavak jutottak az eszembe. Viszont szerencsére ezt leszámítva nem történt más kellemetlenség és kárpótolt, hogy találtam érdekes, szép dolgokat.


Furcsa vonzalmat érzek a különböző fémtáblák iránt, különösen tetszenek például a régi ucca táblák. Legutóbb találtam egy Magyar Művész Társaság feliratút is, amibe teljesen beleszerettem. Tökéletes lett volna, de az a 4000 Ft bevallom, eltántorított. Most leginkább a képen is látható fekete tábla tetszett, amit el is tudtam volna képzelni a leendő lakásom előterében mondjuk.

A régi rádió nem volt jó állapotban. Emlékszem, még úgy nagyjából 6 évvel ezelőtt családdal egyszer elmentünk a pécsi bolhapiacra, ahol vettek is egy működő, jó állapotút 5000 Ft-ért, amit ott ki is tudtak próbálni. Nem tudom, ez mennyibe kerülhetett, de némi felújítás után ez is jól nézhet ki, még ha nem is működik. Bár aki csak dísznek szánja, annak ez nem gond. És nem, azt sem tudom, hogy mit keres a háttérben az az egy darab eltévedt Martens bakancs. :D


Régi vágyam egy hasonló bakelitlejátszó beszerzése, de ezúttal ott kellett hagynom ezt a szépséget. Talán majd a legközelebb. Mindenképpen működőt szeretnék majd venni, mert nem csak szobadekorként tekintek rá. Igenis szeretném a földön fekve, az élet nagy kérdésein mélázgatva hallgatni a régi lemezeket, valahogy így. Mondjuk egy kis Beatlest vagy Doorst, ha már megszereztem a lemezüket.

Az írógép se lenne rossz, de még nem igazán döntöttem el, hogy milyet is szeretnék. Tudom, hogy a többség fekete vagy legalábbis valami semleges színű, de ha találnék, lehet bevállalnék valami szép, színes darabot is. Onnantól kezdve egész biztos, azon pötyögném le a kósza gondolataimat vagy egy szép verset, amit a neten találtam, hogy aztán valamelyik kis füzetkémbe ragasszam.


Ezek a tárgyak pont azért tetszettek, mert nem voltak mindennapiak. A koponyák szépen voltak formázva és különösen tetszett a jobb oldali színe is. Bár nem vettem volna meg a mostani szobámba, de pár évvel ezelőtt, a lázadó tinikorszakomban biztos, ráharaptam volna. Imádtam a koponyás dolgokat, szinte mindet megvettem, amit csak találtam. Nagyjából úgy voltam vele, mint most a szemekkel.

A halas tányér pedig egyszerűen bizarr volt. Egy olyan lakásba tudnám elképzelni, ami tele van régi, sötét bútorokkal, és szokatlan tárgyakkal. Például azzal a falra akasztható hallal, ami énekelni szokott. A fölötte levő kék tányér viszont nagyon tetszett, szívesen elfogadtam volna, ha nem lenne már így is elég tányér a lakásban.


Nem mondhatnám, hogy a végén üres pénztárcával és annál nehezebb táskával távoztam, de így is elégedett vagyok. Esősorban amúgy is állatfigurákat terveztem venni DIY projekthez, szóval teljes sikerrel jártam. Ez az öt darab mindössze 400 Ft-ba került, ami szerintem nagyon jó ár. Igaz, hogy nem mindegyik van jó állapotban, de mivel úgyis festeni szeretném őket, így ez egyáltalán nem okoz gondot. Csak az a lényeg, hogy meglegyen minden testrészük. Szóval, ha érdekel titeket, mi lesz ezeknek az apróságoknak a sorsa, akkor készüljetek, mert hamarosan megmutatom nektek, milyen sikerrel jártam. :)

Ti hogy álltok a bolhapiacokkal? Pecsában voltatok már?

You Might Also Like

13 megjegyzés

  1. Jártam már a Pecsába, de nekem nem jött be, egyrészt mi az, hogy a vevőtől szedik a belépőt, másrészt nagyon el vannak szállva az árakkal. Nekem a kedvencem a veszprémi piac, ahol simán lehet alkudni és sokszínű a választék, nem csak a kínai ruha. Most tervezem meglátogatni a győri és a váci bolhát, kíváncsi leszek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A győri tele van ruhákkal, kozmetikával és minden mással. Én nagyon kevés szép dolgot láttam, bár állítólag reggel hatkor kell menni.

      Törlés
    2. Igen, a belépőt én is furcsálltam, nem tartom szép húzásnak. :/ Sajnos Veszprém túl messze van nekem, de ha egyszer úgy hozza a sors, hogy arra járok, megpróbálok elnézni majd. :) Én legközelebb a szegedire akarok elmenni majd, de eddig csak a polcos bolhákig jutottam.

      Törlés
  2. Először is úristen írógép :3 Nagyon odavagyok értük, bár azt hiszem, ezzel erősen nem vagyok egyedül, főleg, hogy most konkrétan "divat" bírni az írógépeket, vagy éppen a bakelitlejátszót.
    Én nagyimtól örököltem egy igen szép darabot (bakelitlejátszót), és szerencsére még jól is működik, bár nem mondanám, hogy néha-néha nincs vele baj.
    Egyébként mostanság megint elkezdtek bakelitre kiadni mostani lemezeket, aminek tökre örülök, csak hát baromi drágák. :/ De örökölt Beatles lemezem nekem is van, és úristen, megvan nagyon is a maga feelingje. ^-^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én is egyre több embernél látom őket, amivel csak az a baj, hogy a népszerűségüknek hála az áruk egyre csak nő. :(
      Ezt a lemezes dolgot én is észrevettem és a Péterfy Boris lemezt meg is vettem volna, csak hát úgy voltam vele, amíg nincs lejátszó, inkább nem ruházok be rá ennyi pénzért. Szóval ami van lemezem, azokat pár száz forintért vettem. Nekem a Hard Day's Night és a Please Please Me van meg, de bevallom picit irigyellek, hogy te már hallgatni is tudod őket. :D

      Törlés
  3. Hűű, az az írógép *-* (Azt esetleg megtudakoltad, hogy mennyibe került volna? ^^)
    A bal oldali koponyát biztos megvettem volna. Jól mutatna a leendő szobámba. :3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos nem tudom, hogy ez a példány mennyibe került, de amikor legutóbb rákérdeztem egy hasonlóra, ott 5000-ret mondtak.

      Törlés
  4. 5000-ért az az írógép szinte ajándék :O én is gondolkodom, hogy be kellene szerezni egyet. (ami működik is)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem kis üzletekben lenne érdemes körbenézni, vagy a nem túlárazott bolhapiacokon, ha még van olyan. Remélem, még lesz szerencsém egy hasonlóba belefutni, most már nem hagynám ott ennyiért! :D

      Törlés
  5. Budapesten még sosem piacoztam, Pécsen viszont már többször, és nagyon elnyerte a tetszésem. Persze mindenhol vannak olyan eladók, akik nevetséges összegeket kérnek az árujukért, de ilyenkor általában továbbállok, és gondolatban sok szerencsét kívánok nekik. :) Mi tesómmal főleg a Disney gyűjteményünkbe vettünk videókazettákat, bögréket és régi McDonald's-os figurákat vagy plüssöket. A könyvekért általában csillagászati összegeket kértek, úgyhogy azzal nem sokat próbálkoztunk. :D A jó eladót sajnos ki kell fogni, de leírhatatlan érzés, ha sikerül jó áron jó árut szerezni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj de jól hangzik, milyen klassz dolgokat gyűjtötök tesóddal! Én a könyveket régebben csetresből vettem, minden nagyon olcsó volt ott, ráadásul egyszer volt "egy zacskó csetres egy ezres" akciójuk is. 2000 Ft-ért több, mint húsz könyvet vettem, meg bögréket, régi sminktáskát és ki tudja még hány apróságot. :D
      Igen, pont azokért a pillanatokért szeretem annyira a piacokat és a turikat is, olyan boldogsággal tölt el egy-egy kincs megtalálása. :)

      Törlés
  6. Üdv! Nagyon jó a bejegyzés. A bakelitlejátszó engem is vonzott volna. A lejátszóból régen nekem is volt egy hasonló. Az írógép is szép! Jó ilyesmikről is olvasni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Köszi szépen, örülök ha tetszik, tervezek még hasonlót. :)

      Törlés